Welsumer
  • Typ: Värpras
  • Vuxenvikt: –
  • Antal ägg: Ca 220 – 240 / år
  • Äggvikt: Ca 60 gram
  • Äggfärg: Brun till mörkbrun
  • Könsvisande: Ja

En vacker och ganska lugn, god värpare, som lägger mycket mörkt bruna ägg. Äggvikten ligger på ca 60 g. Färgen på Welsumerägg är från kanelbrunt till lite glansiga mörkbruna.
Welsumer är en holländsk ras som inte är så vida spridd i Sverige.
De dagsgamla Welsumerkycklingarna är tydligt könsvisande. Man känner igen hönskycklingar på den kraftigare eyelinern och det klart markerade mörka partiet på bakhuvudet. Tuppkycklingarna är vanligtvis betydligt diffusare här.
(Från Svenska Kulturhönsföreningen https://kulturhons.se/raser/welsumer/)

Welsumerhönsen är namngivna efter byn Welsum i Holland, även om rasen ursprungligen utvecklades i området omkring floden Ysel norr om Deventer i Holland i början av 1900-talet. Den avlades från rapphönsfärgade Kochinhöns, Wyandotte och Leghorn, Barnevelder och Rhode Island red. Welsumer är en stor, upprätt, aktiv fågel med en bred rygg, fullt bröst och stor full stjärt. Huvudet har en enkel kam, medelstort slör, mandelformade örsnibbar och en stark, kort näbb. De har gula ben som går mot ljusgult under sommaren, och rödbruna ögon. Welsumerhöns lägger stora fina ägg, och det mörkbruna pigmentet kan faktiskt gnuggas bort eftersom det läggs till i slutet av äggläggningsprocessen. De har ingen stark ruvlust, men ruvar ibland under sen vår. De är dock inte särskilt bra föräldrar. Kycklingarna är starka och kan lätt könsbestämmas eftersom honorna har mycket mörkare huvud och ryggmarkeringar är hanarna. De lägger färre ägg under vintern. De är vänliga fåglar som är lätta att ha att göra med, och de älskar att gå fritt och leta efter mat, men kan också vänja sig vid att röra sig på mindre områden. De värper bara 3 år av deras beräknade 9 års livstid.
(Från Omlet.se https://www.omlet.se/breeds/h%C3%B6ns/welsumer/)

Welsumer är en tung hönsras som kommer från Nederländerna där den avlades fram i slutet av 1800-talet och namngavs efter staden Welsum. I avelsarbetet för att ta fram Welsumer ingick bland annat raserna Rhode Island red och Barnevelder. Man ville få fram en god äggproducent vars ägg skulle vara mörkbruna och stora och ha tjockt skal. Det har även avlats fram en dvärgvariant av rasen. Två färgvarianter förekommer, rostbrun och orangefärgad. En höna av stor ras väger 2,5-3 kilogram och en tupp väger omkring 3,5 kilogram. För dvärgvarianten är vikten för en höna cirka 900 gram och för en tupp omkring ett kilogram. Äggen från en stor höna väger ungefär 65 gram och är mörkbruna i färgen. Tillsammans med Barnevelder och Maran är Welsumer känd för att vara bland de hönsraser som värper de mörkaste bruna äggen. Äggen kan vara fläckiga, ytan ska helst vara matt. Dvärgvarianten lägger ljusbruna ägg som väger ungefär 40 gram. Hönorna har vanligen svag ruvlust, men ibland är de villiga att ruva fram kycklingar. Rasen är härdig och aktiv av sig, men ändå lugn till temperamentet. Den har dålig flygförmåga och går lätt att hålla utomhus i hägn.
(Från Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Welsumer)